Деякі овочі та фрукти в замороженому вигляді корисніші, — вчені США

Здається очевидним, що свіжі овочі та фрукти на полиці продуктового магазину корисніше тих, що продаються у відділі замороженої продукції. Але нове дослідження американських вчених доводить, що це не обов’язково так, передає сайт propozitsiya.com з посиланням на ModernFarmer.

Роботу вчених Університету Джорджії (США) було профінансовано Товариством замороженої продукції. Хоча це дослідження і не позбавлене конфлікту інтересів, воно заслуговує на увагу, оскільки робота досить цікава і підкріплюється результатами попередніх досліджень.

Вчені протягом двох років порівнювали поживну цінність ники овочів і фруктів – брокколі, цвітної капусти, кукурудзи, спаржевої квасолі, зеленого гороху, шпинату, лохини та полуниці, що зберігалися трьома різними способами. Для дослідження взяли свіжі овочі з грядки, а також овочі, що куплені свіжими і пролежали п’ять днів у холодильнику, та їх заморожені варіанти.

У ході дослідження перевірялася кількість корисних речовин у кожному виді овочів, збережених певним способом. Зокрема, було проведено перевірку на вміст вітаміну С, провітаміну А (більш відомого як бета-каротин) і фолієвої кислоти.

Було виявлено кілька відмінностей у змісті корисних речовин між трьома способами зберігання продуктів. Також було помічено низку винятків, які стосувалися переваг свіжої та замороженої продукції перед аналогічними показниками продукції, що пролежала кілька днів у холодильнику. Спаржева квасоля, наприклад, в охолодженому вигляді містила на 40% менше вітаміну С у порівнянні з замороженою.

Морожена кукурудза мала значно вищий вміст бета-каротину, ніж свіжа, що зберігалася в холодильнику. Заморожений горошок містив на 19% більше фолієвої кислоти, ніж охолоджений.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK

Але були виявлені факти вмісту корисних речовин і не на користь замороженої продукції. У мороженій брокколі, наприклад, містилося менше фолієвої кислоти, ніж в її свіжому варіанті.

Це дослідження, поряд із кількома іншими подібними, показує, що продукція в замороженому вигляді, незважаючи на солідний період зберігання та упаковку, не обов’язково буде менш корисною в порівнянні зі свіжими овочами. Низькі температури, яким заморожені овочі піддаються відразу після збору врожаю, допомагають зберегти їх корисні властивості тривалий час. Не всі заморожені овочі, звичайно, мають такий же хороший смак і текстуру як свіжі.

Однак дослідження показало, якщо ви плануєте зберігати продукти в холодильнику певну кількість днів перед тим, як їх з’їсти, є сенс використовувати морозилку замість секції для зберігання овочів у свіжому вигляді.


Залиште коментар