Хто, як і де вибирає найкращі трюфелі для гурманів зі всього світу (фото)

Кожних вихідних у центрі містечка Альба, що в італійській провінції П’ємонт, де вранці пахне какао (дякувати розташованій у ньому фабриці шоколаду Фереро), у великому шатрі збираються мисливці за трюфелями.

Трюфель, як відомо, цінний своїм ароматом, але набуває він його тільки тоді, коли росте в певному місці в диких умовах. Тому мисливцями є абсолютно всі учасники ярмарку – і продавці, які збирали гриби вночі, і покупці, що борються за кращий трюфель на ярмарку днем. Чорний трюфель, безумовно, володіє характерним ароматом, але все ж аромат білого цінується найбільше. Саме він найдорожчий продукт у світі, вартість якого починається від 4000 євро за кілограм, що дорожче чорної ікри. Саме його, найбільший білий трюфель, продають на аукціоні в замку Кастелло Гринцано, за сотні тисяч доларів.

За якістю продаваних на ярмарку грибів стежить спеціальна команда, практично «трюфельна поліція». Вони перевіряють усі трюфелі, які мисливці привозять зранку на продаж, на предмет їх автентичного походження з П’ємонту і якості. До того ж, якщо ви не впевнені в якості обраного вами трюфеля або у вазі ви завжди можете звернутися до них за порадою.

Ось порада як обрати хороший свіжий трюфель: сам гриб повинен бути дуже щільним і під тиском пальців лише трохи стискуватися, а після того, як ви трохи потрете гриб зверху він відразу повинен почати виділяти аромат.

трюфель

Ще одна цікава деталь про білий трюфель полягає в тому, що насправді білий трюфель не зовсім білий, а, швидше зовні сірий і темний на зрізі всередині. Найароматнішим вважається трюфель, який всередині ближче до кольору мокко або какао – такі гриби цінуються більше за інших. Якщо ж ви на зрізі побачите білий або сіруватий відтінок, то, швидше за все, цей гриб виріс не в тих ідеальних умовах, які сприяють появі у нього фантастичного аромату, або ж взагалі був вирощений штучно.

Але якщо трюфель не має вираженого смаку, як же його їдять? В П’ємонті трюфель традиційно натирається тонкими слайсами на різні закуски, пасти і різотто. Це відомі всім Вітелло Тонатіу, Тальяліні (дуже тонка яєчна паста) з вершковим маслом і Аньялотті (дуже маленькі равіолі) з начинкою з грибів і м’яса, і звичайно ж різотто, яке готується в П’ємонті лише зі спеціального рису карнаролі і є візитною карткою регіону. Але все ж головний делікатес – смажена на вершковому маслі яєчня з білим трюфелем, яку ви зустрінете в П’ємонті в меню кожного гарного ресторану.

Олексій Камардін


Залиште коментар