Кухня Перу: океан, гори і строката екзотика (фото)

Спробуйте уявити поєднання смаків та ароматів одночасно з океану, гір та джунглів. Не вірите, що таке буває? Дарма, бо всю цю екзотику якраз і містить перуанська кухня. Вона поєднує страви інків з колоніальними іспанськими, а також італійськими, африканськими та азійськими впливами. Саме тому перуанська кухня і вважається однією з найрізноманітніших у світі.

паріхуела перу

У Лімі можна знайти усе — найвідоміші ресторани перуанської столиці входять до переліку найкращих у світових рейтингах. Саме тому Ліма манить вибагливих гурманів звідусіль.

Наприклад, Central Restaurante під проводом шеф-кухаря Вірхільйо Мартінеса Веліса, був внесений до списку топ-50 ресторанів світу три роки тому. Мартінес Веліс зумів збагатити меню вишуканої кухні маловідомими інгредієнтами корінних народів. Його нові страви стають справжньою мандрівкою екосистемою Перу.

“Ми влаштували дегустацію, яку називаємо “висоти”. У ній кожен може скуштувати інгредієнти з різних висот Перу. Ви можете почати з глибин моря, перейти до вершин Анд та спуститися у долини Амазонки. І все це — зі стравами”, — акцентує сеньйор Вірхільйо.

перу ліма

Тут можна скуштувати десерт, який містить інгредієнти з моря та ціанобактерії, які ростуть в лагунах на висоті майже 4000 метрів. В іншому десерті поєднуються коріння і картопляні бульби, що ростуть високо в горах.

Суркільйо, один з головних ринків Ліми, пропонує місцеві кулінарні скарби, на які так багата перуанська кухня. Тут — 3800 видів картоплі та 300 — червоного перцю, не говорячи вже про фрукти різних форм, забарвлень та смаків, які привезено з усіх куточків країни.

Тихоокеанські рибні промисли Перу — одні з найбагатших у світі. У Меркадо-де-Чоррільйос багато рибалок, які повертаються зі свіжими крабами, кефалями і сардинами, що швидко потрапляють на місцевий ринок і на домашні столи.

Севіче — це фірмова страва Перу. Її пропонують визнані ресторани Перу, серед них і Picanterіa, яку очолює шеф-кухар Ектор Соліс. Він зумів відкрити світу традиції північних регіонів. В його закладі можна скуштувати популярні на півночі Перу рис із качкою і рагу з м‘ясом козеняти. Але родзинкою залишаються різноманітні види риб.

“Сьогодні ми отримали три види риб: жовтохвіст японський, різновид окуня кабрілла і кохінава з окунеподібних. У нас ніколи не буває однакової риби, оскільки ми співпрацюємо з відповідальними рибалками”, — розповідає сеньйор Соліс.

Риба, червоний перець та лимонний сік — це класичне севіче. Що простіше, то краще. Ектор також приготував “рибне судадо” — це риба, приготована у власному соці, а також “паріхуелу” — перуанський суп із риби та морепродуктів.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK

“Севіче має бути повністю сирим, але пом’якшене лимонним соком. Натомість “судадо” потрібно готувати зі соковитих риб. А качка має бути настільки добре обварена, щоб її можна було їсти ложкою”, — пояснює Ектор Соліс.

Подорож у світ перуанських страв була б не повноцінною, якщо не скуштувати Піско. Це — національний напій у Перу, володар багатьох міжнародних нагород. Ось, що про нього розповідає виробник міцного спиртного напою Хосе Мокільяса Ріско:

“Піско — це доісторичний бренді. Існує вісім погоджених сортів винограду, з яких його виробляють. Напій дистилюють у невеликих мідних діжках аж до кінцевого спиртового відсотка. Ми маємо три види Піско — чистий Піско, який виготовляється з лише одного сорту винограду, ачоладо, купажований, і Мосто Верде, для якого дистилюють цукристе сусло, що бродить”.

Піско також став основним інгредієнтом низки сучасних коктейлів: від класичного Піско-Сур з яєчним білком до Чілкано з імбиром та лаймом.

 


Залиште коментар