Що спільного між трюфелями та маріхуаною: думка італійських вчених

Собаки та свині, навчені шукати трюфелі, надзвичайно збуджуються, коли знаходять бажану здобич. Часом вони доходять до відвертої нестями. Чим же цей підземний делікатес так приваблює натасканих на нього тварин?

Можливу відповідь на це питання дали італійські вчені. Виявляється, чорний трюфель (Tuber melanosporum) містить речовину, схожу з психоактивним компонентом канабісу.

Мауро Маккароне з університету Кампус Біо-Медико в Римі і група його колег з’ясували, що цінний гриб виробляє анандамід  — з’єднання, яке відповідає за вироблення в мозку людини речовин, що поліпшують настрій. Механізм впливу анандаміду схожий на вплив тетрагідроканабінолу, що міститься в марихуані.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK

Маккароне вважає, що з допомогою цієї речовини трюфелі приваблюють тварин, які поїдають гриби і допомагають розносити їх спори.

Чорний колір трюфелю надає темний пігмент меланін. У роботі, яку Маккароне з колегами опублікували в 2012 році, вказується, що в організмі людини виробництво меланіну ініціюється викидом анандаміда.

«Ананда» перекладається з санскриту як «блаженство, повне щастя». Деякі вчені називають анандамід «молекулою блаженства» за ту роль, яку він відіграє в механізмах настрою, апетиту, пам’яті, болю, депресії і репродуктивної функції.

Група Маккароне спробувала з’ясувати, чи є щось спільне в процесі вироблення меланіну в трюфелях і в людському організмі.

Вони застосовували полімеразну ланцюгову реакцію, при якій багаторазово копіюється певна ділянка ДНК, з тим, щоб виявити гени, що є свого роду будівельним матеріалом для виробництва анандаміда. Крім того, вчені вдалися до мас-спектрального аналізу, щоб виявити сам анандамід. В ході подальших дослідів виявилося, що концентрація цієї речовини в трюфелях тим вище, чим старіше гриб.

У мозку людини анандамид, як і інші нейромедіатори, прикріплюється до рецепторів на поверхні клітин — на зразок того, як ключ входить в замок.

З’ясувалося, що трюфелі мають механізмами виробництва і зберігання анандаміда, але не мають рецепторів, з якими речовина могла б з’єднатися і викликати якийсь ефект.

«Звідси випливає, що анандамід вони виробляють не для себе, — впевнений Маккароне. — Ми вважаємо, що вони таким чином приваблюють тварин, у яких є потрібні рецептори — щоб вони продовжували їсти трюфелі і допомагали поширювати їх спори по великій території».

Для того, щоб трюфелі успішно розмножувалися, їм необхідні тварини – вони розносять спори в екскрементах. Ці гриби поїдають свині, сурікати, ведмеді грізлі, та інші.

Коротка історія психоактивних речовин

Анандамід є частиною ендоканабіноїдної системи, яка відіграє важливу роль в регуляції різних функцій організму та нашого настрою.

Ейфорія при вживанні марихуани виникає, коли тетрагідроканнабінол активує канабіноїдні рецептори. Анандамід при впливі на ті ж рецептори може викликати зміни в настрої, але порівнянної ейфорії не викликає, тому що швидко розщеплюється в організмі.

У 1960-ті роки вчені намагалися зрозуміти, чому опіати (морфін, опій, героїн) чинять на людей такий сильний вплив – при тому, що вони мають рослинне походження. Дослідники припустили, що вони, мабуть, активують якісь конкретні рецептори, і якщо існують, то наш організм повинен виробляти речовини, які теж діють на ці рецептори. Ці речовини були відкриті в 1975 році: вони називаються енкефаліни і мають схожі з морфіном болезаспокійливі властивості і взаємодіють з тими ж рецепторами.

Після цього відкриття фахівці розпочали шукати рецептори, на які впливають інші наркотичні речовини, і в 1988 році виявили таку пару для тетрагідроканабінолу. Вчені знову-таки вирішили, що наш організм сам повинен виробляти речовину для взаємодії з цими рецепторами. У 1992 році ізраїльський хімік Рафаель Мешулам ідентифікував його як анандамід.

За даними інших досліджень, анандамід може викликати у тварин втрату пам’яті. Вчені  зі США спостерігали, що свині під його впливом схильні менше ходити та більше лежати.

Нагадаємо, чорний (або перигорський) трюфель — другий за цінностю гриб після білого трюфеля, що зростає в Італії.

Коментуючи результати свого дослідження, Маккароне додав, що має намір разом з колегами перевірити й інші види рослин на наявність анандаміда.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK


Залиште коментар