Шість сортів вин, які краще п’ються восени

Чи є сезонність у вин? Звісно ж, так! Можливо, вона по-різному відчувається, але для тих любителів вина, які не належать до категорії “я п’ю тільки червоне / біле”, зміна пір року приносить з собою і зміну винних уподобань.

Найпростіший приклад: влітку ми п’ємо більш освіжаючі вина: легкі білі, розе, ігристі. А взимку зростає споживання червоних вин. До речі, і їжа стає важчою.

Літо і зима – яскравий контраст, але між ними є осінь, і ми це вже відчули. Які ж вина можна назвати осінніми?

Насамперед, це насичені білі вина. Наприклад, Chardonnay з теплих країн.

Якщо для вас це занадто банально, або ви шукаєте цікаві новинки, рекомендую звернути увагу на іспанське вино з сорту Godello (Годейо) – Bolo, або на італійське Ribolla Giala.

На відміну від легких Pinot Grigio або Sauvignon Blanc, в цих винах менше кислотності й більше насиченості.

Відповідно, і в поєднанні з їжею вони вимагають більшої насиченості. Осінні білі вина добре поєднуються з пастою на білому соусі, з куркою, з кроликом. А з рибних страв краще за інші підійдуть лосось і тунець. Ще одне вдале поєднання – іспанська паелья, але тут є застереження, адже справжня паелья готується з рису сорту «бомбо», а в Україні його не так вже й легко знайти.

У міру того, як стає холодніше на вулиці, зростає бажання випити гарячого червоного вина. Я не прихильник супер-потужних фруктових бомб (цим часто грішать Каліфорнія і Австралія), тому рекомендую більш стримані і, бажано, елегантні вина.

Яскравий фруктовий букет без надмірної масивності можна знайти в аргентинському Malbec або в сицилійських винах. А ось елегантність варто шукати в Європі, тому мої осінні фаворити родом з класичних регіонів – Ріоха, Тоскана і Бургундія.

Але, найчастіше, Бургундія – це лотерея, сорт Піно Нуар дуже примхливий, недешевий і вимагає розуміння з боку споживача. Іспанці та італійці набагато надійніші й доступніші, головне уникати «героїв супермаркетів» і вибирати не базові версії, а ті, що починаються з рівня Rioja Crianza і Chianti Classico (селекція плюс витримка).

вино виноград осінь

Всі ці вина добре поєднуються з м’ясними стравами. Так, до більш масивних вихідців з півдня добре підійдуть стейк або печеня, а елегантні Rioja і Chianti відмінно поєднаются з філе, каре баранини, з пастою з м’ясним соусом і нашим осіннім делікатесом – білими грибами.

Літо пішло, за вікном похмуро, холод, дощ та навіть сніг знову увірвалися в наше життя. Не випадково осінь асоціюється з депресивним настроєм, а нам потрібні позитивні емоції, приємні відкриття й нові смаки. Pinot Grigio тут не помічник, потрібні виконавці більш серйозного рівня, тобто не освіжаючі альтернативи «мінеральці», а яскраві й глибокі вина, які запам’ятовуються надовго.

Захар Уманський


Tags:

Залиште коментар