Як правильно мити і зберігати овочі та фрукти, — поради експерта

Можливо, для когось це стане дивиною, але ящики для овочів — найбрудніше місце у вашому холодильнику. Зі слів Сандрії Гудвін, професора кафедри сільського господарства та природничих наук, навіть якщо ви помили овочі та фрукти кожний окремо, бактерії все одно можуть розмножуватись у продуктах, що псуються та жити у ящиках протягом тижнів.

Як ще вам відмити овочі та фрукти до такої степені, щоб їх можна було споживати без загрози для здоров’я? Полити пару секунд водою з-під крану — зрозуміла річ, недостатньо. Ми розповімо читачам “Світовиду”, як саме потрібно це робити.

Як промивати

Гудвін та її команда виявили, що правильний спосіб миття може видалити більшість бактерій. Спочатку потримайте продукти під струменем холодної води протягом 30-60 секунд.

овочі редис миття спаржа

Може здатись, що це надто багато для, наприклад, одного помідору, але зусилля того варті: так ви знижуєте свій ризик проковтнути бактерії, що викликають захворювання, які в окремих випадках можуть виявитись смертельними. І не піддавайтесь спокусі купити спеціальний засіб для миття овочів або зробити такий самостійно: зі слів Гудвін, проста вода нічим не гірше.

Як терти під час миття

Ретельно тріть шкірку, це допомагає вивільнити бактерії, щоб вода змила їх, як каже Гудвін. М’які фрукти та овочі тріть обережно. Для твердих можна завести окрему щітку. Наприклад, броколі та цвітну капусту зручно терти чистою зубною щіткою. Нею також легко почистити зверху та знизу яблука, у ямках, де зазвичай ховаються мікроби. Після використання мийте щітку у посудомийці або вручну із засобом для миття посуду. Тріть ананаси, апельсини, кавуни та дині, навіть якщо потім знімаєте з них шкірку. Інакше ніж, яким ви їх ріжете, може занести бактерії ззовні всередину.

Як сушити

За словами Гудвін, більшість овочів і фруктів не потребують сушки. Сушити треба листові: капусту, мангольд та шпинат, оскільки бруд може міцно пристати до листя. “Занурте їх на декілька хвилин у миску з чистою водою, а потім висушіть за допомогою паперового рушника”, — радить Гудвін. Проведене нею дослідження показало, що правильні миття і сушіння овочів і фруктів можуть видалити до 98% бактерій.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK

Як зберігати

Гудвін рекомендує зберігати овочі та фрукти в пакетах, а не класти їх безпосередньо у ящик. Головне — розкрити пакети, щоб волога випаровувалась в не утворювалась пліснява.


Залиште коментар