Як вибирати, варити та їсти річкових раків, — лікнеп для початківців

Раки, як переконують спеціалісти, є не тільки смачним, але і напрочуд корисним продуктом. Якщо у вас проблеми з внутрішніми органами — нирками та підшлунковою, м’ясо ракоподібних буде для вас найприємнішими ліками.

Щоб правильно вибрати раків слід пам’ятати, що:

найкращі з’являються ранньою весною;

чим більше вони за розміром, тим ніжніше і соковитіше в них м’ясо;

раки обов’язково повинні бути не лише живими, а ще й активними: чим активніше, тим смачніше.

До того, як варити раків у воді необхідно кожного ретельно перевірити, а перед тим як обробляти слід попередньо ошпарити в окропі, це потрібно для того, щоб м’ясо легко відокремлювався від панцира.

Для варіння знадобитися велика каструля і кріп, бажано сушений — саме він додасть неповторного аромату і смаку.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK

Скільки солі та перцю сипати?

На солі не варто економити. Орієнтуватися слід так: одна столова ложка солі на один літр води, бо раки без солі несмачні. Окрім того — близько десятка горошин чорного перцю і не менше, ніж п’ять лаврових листів.

Як варити живих раків?

Отже, спочатку чекаємо того, щоб вода закипіла, після викладаємо в ємність спеції і вже тоді кидаємо раків. Закладати їх в ємність слід тримаючи одного за спинку. На один літр води можна кидати близько 12 раків не менше 10 сантиметрів у довжину. Після того, як вода вже з ними закипіла, зменшіть вогонь до середнього. Вода при варінні має звичай збігати, тому знаходьтеся поблизу.

Через хвилин десять після того як вода в каструлі закипіла, вимикаєте вогонь і дайте страві настоятися в каструлі під закритою кришкою, таким чином ракове м’ясо міцніше натягнеться ароматом спецій.

Рецептів приготування раків величезна кількість, і ці рецепти деколи навіть дивують своєю оригінальністю. Так, наприклад, раків можна варити за вищевказаним нами рецептом, наливши пиво, розведене один до одного з водою або квасом – це додасть смаку пікантності. Або перед тим, як варити за вищевказаним рецептом, їх слід замочити в заздалегідь прокип’яченому і охолодженому до кімнатної температури молоці. Таке приготування зробить м’ясо раків ніжним і більш соковитим.

Скільки треба варити раків?

Час варіння раків залежить безпосередньо від їх розмірів, і чим вони більші, тим довше вони варяться. Дрібних рачків (вагою не більше сімдесяти грам) варять протягом 15 хвилин, особин середніх розмірів (вагою не більше, ніж дев’яносто грам) відварюють протягом 17 хвилин, великих (від ста грам і вище) – близько 20 хвилин. Отже, час приготування варіюється від 15 до 20 хвилин — не так вже й багато. Перевірити на готовність досить просто – вони стануть яскраво-червоними.

ПІДПИСУЙТЕСЯ НА “СВІТОВИД” У СОЦМЕРЕЖІ FACEBOOK

раки кріп

Чи можна варити мертвих особин?

Раків варять виключно живими, вживати в їжу мертвих раків небезпечно для здоров’я. Їх не заморожують, тому процес розкладання тканин починається з перших годин після того, як їх витягнули з води на поверхню. Якщо вам попалися мертві раки – викидайте їх у смітник, бо отруїтеся!


Залиште коментар